Νέα άρθρα

Αποτοξίνωση και δέρμα : Οι «όμορφες» βιταμίνες

αποτοξίνωση και δέρμα

Αποτοξίνωση και δέρμα : Οι «όμορφες» βιταμίνες

Από όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται να προσλάβει ο άνθρωπος σε καθημερινή βάση για να καλύπτει τις ανάγκες του και να προστατεύει τον οργανισμό του , υπάρχουν μερικές  που δρουν μεταξύ άλλων στόχων και στο δέρμα με πολύ καλά αποτέλεσμα στην αποτοξίνωση , την προστασία , επούλωση και ανάπλαση του.

Αποτοξίνωση του δέρματος , δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Μπορούμε όμως να θεωρήσουμε ότι το δέρμα δέχεται καθημερινά ένα μεγάλο ποσοστό ρύπων της ατμόσφαιρας που περιέχει βαρέα μέταλλα ,  τοξικές ουσίες από τον αέρα , μικρόβια και μικροοργανισμούς από το νερό , αλλά και την βλαβερή επίδραση του ηλίου. Τα καλλυντικά προϊόντα επίσης , ευθύνονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό για την μόλυνση του δέρματος με χημικές ουσίες.

Ο καθαρισμός του δέρματος με ειδικά καλλυντικά (κρέμες , γέλες , σαπούνια , κάψουλες , μάσκες ομορφιάς) που περιέχουν συγκεκριμένες βιταμίνες  αλλά και η τοπική εφαρμογή τους απ’ ευθείας στο δέρμα , μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγοντας στην «αποτοξίνωση» του από όλες αυτές τις τοξικές και χημικές ουσίες.

 

Οι σημαντικότερες βιταμίνες είναι:

  • Βιταμίνη Α : βελτιώνει την υδάτωση του δέρματος , την ανάπτυξη των νεκρών – γερασμένων κυττάρων της επιδερμίδας και βοηθά στην κερατινοποίηση του. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από τοπικά , να λαμβάνεται και από το στόμα.

 

  • Ρετιναλδεΰδη : είναι πρόδρομη ουσία της βιταμίνης Α , ομαλοποιεί και επανορθώνει τον διαταραγμένο φραγμό του δέρματος που διαταράσσεται από τον ήλιο , τον ψυχρό αέρα και τα «σκληρά» καλλυντικά , καθώς επίσης επαναρυθμίζει  το Ph  του.

 

  • Τρετινοΐνη και  Ισοτρετινοΐνη: είναι παράγωγα της βιταμίνης Α. Η Τρετινοΐνη (Ρετινοϊκό οξύ) θεωρείται φάρμακο κατά της φωτογήρανσης και της ακμής και βοηθά στην λείανση των μικρών λεπτών ρυτίδων. Προστατεύει επίσης από την οξείδωση των λιπών του και των φυσιολογικών μεμβρανών του δέρματος.

 

  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) : Χρησιμοποιείται τοπικά ως μαλακτικό– επουλωτικό του δέρματος , αλλά και από το στόμα για την επανέκφυση των τριχών.

 

  • Βιταμίνη Ε : μειώνει τις φωτοβλάβες και την φυσιολογική γήρανση του δέρματος γιατί είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτική. Προστατεύει επίσης από την οξείδωση των λιπών και των μεμβρανών του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό εκτός από τοπικά , να λαμβάνεται και από το στόμα.

 

  • Βιταμίνη C : Παρότι είναι ιδιαιτέρα αντιοξειδωτική βιταμίνη , οξειδώνεται η ίδια από τον αέρα και το φως και δεν ενδείκνυται για εξωτερική δράση , μόνο για πρόσληψη με την τροφή. Ορισμένα παράγωγα της όπως το παλμιτικό ασκορβίλιο, το μαγνήσιο – φωσφορικό ασκορβίλιο , το άνυδρο σύμπλεγμα βιταμίνης C δημιουργήθηκαν σαν συστατικά καλλυντικών για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν  τοπικά.  Η βιταμίνη αυτή και τα παράγωγα της ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου του δέρματος , δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση και δρουν αναπλαστικά , αντιγηραντικά , αντιοξειδωτικά.

 Αποτοξίνωση και δέρμα

Ο επαγγελματίας αισθητικός μπορεί να σας συστήσει κατάλληλα σκευάσματα που περιέχουν τις βιταμίνες αυτές , ανάλογα με τον τύπο και το πρόβλημα του δέρματος σας. Μην ξεχνάτε ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δρουν «αποτοξινωτικά» ακόμα και  για το δέρμα!

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Scroll To Top