Νέα άρθρα

Super Foods : Οι 20 πιο ευεργετικές αντιοξειδωτικές τροφές

αντιοξειδωτικές τροφές

Super Foods : Οι 20 πιο  ευεργετικές αντιοξειδωτικές τροφές

Αποτοξίνωση. Μια έννοια ελαφρώς δυσνόητη και αφηρημένη. Υπάρχει άραγε η αποτοξίνωση σαν λειτουργία στον οργανισμό; Τι ακριβώς σημαίνει; Ποιες τροφές έχουν «αποτοξινωτικές» ιδιότητες;

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δεν είναι αθώα. Περιέχουν πληθώρα συστατικών (φυσικών ή χημικών) βλαβερών για την υγεία, που ο οργανισμός αγωνίζεται να διώξει, να «καθαρίσει» είτε μέσω βιολογικών διεργασιών είτε μέσω άλλων τροφών που έχουν διουρητικές-επουλωτικές-αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η διαδικασία αυτή επικράτησε να λέγεται γενικότερα : αποτοξίνωση.  Η φύση μας παρέχει εν αφθονία τέτοιες αντιοξειδωτικές τροφές. Υπάρχουν όμως κάποιες που θεωρούνται ακόμα πιο ευεργετικές :

diaitologia 1 .gr

Οι 20 πιο ευεργετικές αντιοξειδωτικές τροφές

1. Μήλα: βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλει τα βαρέα μέταλλα και ενισχύουν την διαδικασία της πέψης των τροφών.

2. Σπαράγγια: υπέροχο λαχανικό με αυξημένη διουρητική ικανότητα. Βοηθά στη διατήρηση της επούλωσης των βακτηρίων στο έντερο και θεωρείται  ισχυρό φυσικό καθαρκτικό.

3.Μπρόκολο: όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των λάχανων, αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης, ένα βασικό φυτικό αντιοξειδωτικό συστατικό.

4.Τα καρότα: γεμάτα με βήτα-καροτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παρουσιάζει αντιβακτηριακή και αντιμυκητιασική δράση. Είναι επίσης φυσικό αντηλιακό γιατί προσφέρει μικρή προστασία στο δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία.

5.Cranberry: με ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά, καταστρέφουν τα επιβλαβή βακτήρια στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη και γενικότερα στο ουροποιητικό σύστημα.

6.Μάραθος: έχει  ισχυρή διουρητική δράση και βοηθά το σώμα να αποβάλει τις κατακρατήσεις των υγρών.

7.Σκόρδο: ένα επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι κατάλληλο κυρίως για την εξάλειψη εκείνων των μικροοργανισμών που εκκρίνουν τοξίνες στο οργανισμό.

8.Πιπερόριζα (τζίντζερ): ανακουφίζει από τους κοιλιακούς πόνους, την ναυτία και την διάρροια και βοηθά στην πέψη. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική και στην εξάλειψη των φλεγμονών γενικότερα.

9.Αγκινάρα: καθαρίζει και προστατεύει το ήπαρ και έχει ισχυρή διουρητική επίδραση στα νεφρά.

10.Λεμόνι: διεγείρει την απελευθέρωση συγκεκριμένων ενζύμων στον οργανισμό, ένα ουσιαστικό κομμάτι της διαδικασίας καθαρισμού του ήπατος.

11.Ελαιόλαδο: ίσως ένα από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά λόγω των βιταμινών που περιέχει.  Αποτρέπει την οξείδωση των λιπών και την μεταμόρφωση τους στις επιβλαβείς για τα κύτταρα, ελεύθερες ρίζες.

12.Κρεμμύδια: πλούσια σε κουερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που προστατεύει από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Τα κρεμμύδια ενισχύουν την δραστηριότητα της υγιούς εντερικής χλωρίδας και έχουν αντί-ιική δράση (δράση έναντι των ιών).

13.Μαϊντανό: διουρητικό που βοηθά στην λειτουργία των νεφρών. Περιέχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ήπαρ και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία.

14.Quinoa: εύπεπτο δημητριακό που είναι μια άριστη πηγή φυτικών (όχι ζωικών) πρωτεϊνών, βιταμινών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών.

15.Καστανό ρύζι: το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και καθαρίζει το έντερο από τα παραπροϊόντα της πέψης αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.

16.Χόρτα του αγρού: θαυμάσιο αντιοξειδωτικό και καθαριστικό του πεπτικού συστήματος, κατά τις δυσκοιλιότητας, λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

17.Φύκια: ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση και τον καθαρισμό του πεπτικού σωλήνα.

18.Ντομάτες: πλούσια πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού συστατικού που βοηθά στην αποτροπή μιας σειράς ασθενειών.

19.Κάρδαμο: θεωρείται ισχυρό αντιοξειδωτικό επίσης.

20.Γιαούρτι: το γιαούρτι με την ζωντανή καλλιέργεια γιαούρτης (κοινώς πέτσα) παρέχει στον οργανισμό προβιοτικές ουσίες που μειώνουν τη φλεγμονή του εντέρου από μυκητιασικές λοιμώξεις και βοηθούν στην εξάλειψη των βακτηρίων που προκαλούν βλάβη του εντερικού τοιχώματος και του γαστρεντερικού σωλήνα.

 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

3.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

4.Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα

5.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

 

Comments are closed.

Scroll To Top