Αντηλιακά και σωστή χρήση: 10 βασικοί κανόνες
Αν και γνωρίζουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακά σκευάσματα κυριότερα του καλοκαιρινούς μήνες, εν τούτοις δεν γνωρίζουμε βασικούς κανόνες για την σωστή τους χρήση.

Αντηλιακά και σωστή χρήση: % προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία ανάλογα με τον δείκτη αντηλιακής προστασίας SPF
Αντηλιακά και σωστή χρήση: 10 βασικοί κανόνες
Θυμόμαστε πάντα ότι ο ήλιος κρύβει πολλούς κινδύνους, ακόμα και τους μη καλοκαιρινούς μήνες:
- Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες τις ώρες μεταξύ 10 π.μ και 4 μ.μ. Προγραμματίζουμε την έκθεση μας στον ήλιο πριν τις 10 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα.
- Είναι προτιμότερο να βάζουμε αντηλιακό 20 λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο, (από το σπίτι μας ακόμα) ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση στον ήλιο την στιγμή που θα προετοιμάζουμε το μπάνιο μας στην παραλία. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε τον χρόνο στο αντηλιακό να σταθεροποιηθεί στο δέρμα μας.
- Καθόμαστε πάντα στην σκιά ακόμα και αν έχουμε βάλει αντηλιακό, ακόμα και αν βρισκόμαστε στην παραλία τις απογευματινές ώρες της ημέρας. Εκτός από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, η συνεχής έκθεση σε αυτόν μπορεί να επιφέρει ηλίαση, αφυδάτωση, ζαλάδες ή λιποθυμία.
- Το αντηλιακό προϊόν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται με διαρκείς επαναλήψεις ακόμα και αν πρόκειται για αντηλιακό που είναι ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα. Οι επαναλήψεις συνιστώνται περίπου κάθε 1 ώρα για τους ενήλικες και ακόμα συχνότερα για τα παιδιά, ειδικά αν μπαινοβγαίνουν στο νερό.
- Ο οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων της Αμερικής (F.D.A), προτείνει ως αντηλιακό δείκτη προστασίας τουλάχιστον τον SPF:30 και όχι μικρότερο. Οι μεγαλύτεροι δείκτες αντηλιακής προστασίας (SPF:50+) δεν θεωρείται ότι μπορούν να προσφέρουν σημαντική επιπλέον προστασία, αντίθετα μάλιστα μπορεί να εκθέσουν τον καταναλωτή σε επικίνδυνα επίπεδα χημικών ουσιών. Επιπρόσθετα, η χρήση μεγάλων αντηλιακών δεικτών προστασίας, δίνει την αίσθηση της πλήρους προστασίας και οδηγεί τους καταναλωτές σε λανθασμένη χρήση χωρίς επανάληψη του προϊόντος ή σε απευθείας έκθεση στον ήλιο.
- Η φωτογήρανση που προκαλεί η συνεχής έκθεση στην Ακτινοβολία του ήλιου (Χειμώνα-Καλοκαίρι) μπορεί να συμβαίνει και χωρίς το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα του δέρματος. Προστατεύουμε πάντα το δέρμα μας με αντηλιακό προϊόν, ακόμα και αν δεν έχουμε δει ποτέ το χαρακτηριστικό κοκκίνισμα στο δέρμα μας.
- Μπορούμε να καούμε ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο, κατά την διαδρομή από και προς την θάλασσα ή ακόμα και όταν βρισκόμαστε στην σκιά χωρίς να έχουμε βάλει αντηλιακό. Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να διαπεράσουν το τζάμι και να προκαλέσουν ερυθήματα ή/και εγκαύματα.
- Τα μωρά κάτω των 6 μηνών πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά αντηλιακά σκευάσματα για βρέφη και πρέπει πάντοτε να βρίσκονται στην σκιά με τον ελαφρύ, ανοιχτόχρωμο βαμβακερό ρουχισμό τους. Τα αντηλιακά για ενήλικες πρέπει να αποφεύγονται στα βρέφη κάτω των 6 μηνών.
- Τα παιδιά άνω των 6 μηνών, μπορούν να εκτίθενται στον ήλιο τις ώρες πριν τις 10 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα, με ανοιχτόχρωμο βαμβακερό ρουχισμό, καπέλο, πιστοποιημένα γυαλιά ηλίου και αντηλιακό δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF:15.
- Η αντηλιακή προστασία είναι απολύτως απαραίτητη τον Χειμώνα και την Άνοιξη. Το χιόνι αντανακλά το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας λόγω του λευκού του χρώματος και μπορεί να προκαλέσει ερύθημα, έγκαυμα ή φωτογήρανση. Την Άνοιξη που το δέρμα μας δεν έχει ακόμα προσαρμοσθεί με πάχυνση της εξωτερικής του στιβάδας στην αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία που διαδέχεται τον Χειμώνα, είναι ακόμα πιθανότερο να συμβεί το ερύθημα ή το έγκαυμα.
⊗ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ UVA και UVB
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1. Καίτη Μουλοπούλου Καρακίτσου: «Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου» (Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα, 2001).
2. Καμμένου-Παπαγεωργίου Ε., Κοτόνιας Γ., Σκανδάλη Α.: «Κοσμητολογία» (Ο.Ε.Δ.Β, Αθήνα).