Αντικαταθλιπτικά, τυρί και αύξηση πίεσης
Γνωρίζετε τι είναι η αντίδραση της τυραμίνης; Γνωρίζετε ότι ορισμένα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα αντιμικροβιακά και μερικά αντινεοπλασματικά φάρμακα όταν καταναλωθούν μαζί με μερικά τρόφιμα προκαλούν σημαντική αύξηση της πίεσης;
Αντικαταθλιπτικά, τυρί και αύξηση πίεσης
Η χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων για διάφορες παθήσεις, μεταξύ αυτών και πολύ κοινά χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, είναι δυνατόν να επιφέρουν στο άτομο που τα καταναλώνει σοβαρή υπερτασική κρίση (απότομη αύξηση της πίεσης) όταν λαμβάνονται με συνηθισμένα προϊόντα της διατροφής μας, τα οποία περιέχουν την ουσία τυραμίνη. Η ανεπιθύμητη αυτή ενέργεια ονομάζεται «αντίδραση της τυραμίνης«.
Αντικαταθλιπτικά, τυρί και αύξηση πίεσης: τι είναι η αντίδραση της τυραμίνης
Η λήψη φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων της μονοάμινης οξειδάσης (γνωστά και ως ΜΑΟ), προκαλεί την αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει και να αποβάλει (δηλαδή να καταβολίσει (και άρα συσσωρεύει) μια κατηγορία ουσιών : τις αμίνες που είτε παράγονται φυσιολογικά στον οργανισμό (επινεφρίνη, ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη, σεροτονίνη) είτε λαμβάνονται εξωγενώς από τις τροφές και είναι οι τροφές που περιέχουν την ουσία τυραμίνη. Το αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση των αμινών στον οργανισμό και την επακόλουθη έκλυση της υπερτασικής κρίσης.
Ακόμα και μια μικρή ποσότητα τυραμίνης από τις τροφές 10mg είναι ικανή να προκαλέσει αγγειοσυσπαστικό επεισόδιο και αύξηση πίεσης ενώ τα 25 mg τυραμίνης από τις τροφές θα προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερη υπερτασική κρίση.
Αντικαταθλιπτικά, τυρί και αύξηση πίεσης: ποια φάρμακα ευθύνονται για την αντίδραση της τυραμίνης;
- Από τα αντικαταθλιπτικά: Φαινελζίνη (Nardil), Τρανυλκυπρομίνη (Parnate), Σελεζιλίνη (Eldeplyl), Τολοξατόνη (Hymoril), Μοκλοβεμίδη (Manerix), Ισοκαρβοξαζίδη (Marplan).
- Από τα αντιμικροβιακά: Φουραζολιδόνη (Furazolidon).
- Από τα αντινεοπλασματικά: Προκαρβαζίνη (Matulane), Ισονιαζίνη (Isoniazid).
Αντικαταθλιπτικά, τυρί και αύξηση πίεσης: η υπερτασική κρίση
Η κρίση υπέρταση μπορεί να εμφανισθεί 30 με 90 λεπτά μετά από την λήψη τροφίμων πλούσιων σε τυραμίνη σε συνδυασμό με την λήψη των φαρμάκων και έχει τα χαρακτηριστικά:
- απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης,
- πονοκέφαλο στην ινιακή χώρα (στο πίσω-κάτω μέρος του κεφαλιού),
- αυχενική δυσκαμψία,
- ναυτία,
- ίσως εμετό,
- εφίδρωση,
- ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή),
- η μεγάλη αύξησης της πίεσης έχει αναφερθεί να οδηγεί σε αυξημένη ενδοκράνια πίεση και εγκεφαλική αιμορραγία.
- Ακόμα και 2 εβδομάδες μετά το σταμάτημα της φαρμακευτικής αγωγής, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η λήψη τροφίμων πλουσίων σε τυραμίνη, λόγω του ότι ο καταβολισμός των αμινών συνεχίζει να μην γίνεται κανονικά για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Η τυραμίνη ανευρίσκεται σε προϊόντα που έχουν υποστεί κάποιου είδους ζύμωση όπως:
- τυριά,
- μπύρα και προϊόντα ζυθοποίησης,
- κόκκινα κρασιά, κιάντι και βερμούτ,
- αλλαντικά και εκχυλίσματα κρέατος πχ σούπες με κόκκαλα,
- ρέγγα, καπνιστά ή παστά ψάρια,
- τουρσιά,
- προϊόντα σόγιας, σόγια σος,
- μαγιά, προϊόντα με μαγιά και συμπληρώματα διατροφής με μαγιά,
- αλλά και κουκιά.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες λήψης των φαρμάκων αποφεύγοντας τις παραπάνω τροφές.
ΠΗΓΕΣ :
1.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).
2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Νευροεπιστημών, Ι. Λογοθέτης, Ι. Μυλωνάς: «ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 2017).