Νέα άρθρα

Το άνθος του αλατιού : το «λουλούδι» της αλυκής

3

Το άνθος του αλατιού : το «λουλούδι» της αλυκής

Στο γαλλικά το λένε… fleur de Sel. Σημαίνει και είναι στην πραγματικότητα το άνθος του αλατιού, που συλλέγεται προσεκτικά με τα χέρια από την κορυφή της αλυκής, πριν  βυθιστεί, ενσωματωθεί και κρυσταλλωθεί με το υπόλοιπο αλάτι της αλυκής.
Το άνθος του αλατιού συλλέγεται σε λίγα μέρη του κόσμου, πλένεται με τα χέρια, ξεραίνεται στον ήλιο και τυποποιείται σε μικρές ποσότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τα πιο ξακουστά για την ποιότητα τους  είδη να προέρχονται από την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Ξεχωριστή υφή-γεύση

Το αλάτι αυτό διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας διότι δεν έχει υποστεί κάποια χημική ή άλλη επεξεργασία. Έχει φυσικό κάτασπρο χρώμα που δεν έχει υποστεί καμία λεύκανση όπως το κοινό αλάτι, ενώ η ξεχωριστή υφή του είναι που του δίνει την ιδιαίτερη κρυσταλλική μορφή, την απαλή του γεύση, αλλά και που βοηθά και στο να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του στοιχεία. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό γι αυτό και είναι προτιμότερο να αγοράζουμε και να καταναλώνουμε αυτό το αγνό αλάτι. Διαλύεται πιο γρήγορα από το κοινό αλάτι και άρα είναι καλύτερα να προστίθεται στο φαγητό λίγο πριν αυτό σερβιριστεί. Δεν περιέχει καμία πρόσθετη ουσία και δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα από αυτό, δηλαδή είναι απολύτως  φυσικό και αγνό.

scrub-swmatos-thalassino-alati-baby-oil
Το άνθος του αλατιού περιέχει:

Στο σύνολο του το άνθος του αλατιού περιέχει 92 μεταλλικά στοιχεία που διαφοροποιούνται ανάλογα με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής από όπου συλλέγεται, σε αντίθεση με το κοινό επεξεργασμένο αλάτι που περιέχει μόνο 2 (το χλώριο και το νάτριο), ενώ είναι ιωδιωμένο από την φύση. Στο κοινό αλάτι το ιώδιο προστίθεται με χημικό τρόπο.

 

Μερικά από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία του άνθους του αλατιού είναι :

 

1

alati

Τα σπάνια είδη του άνθους του αλατιού

Στην σημερινή εποχή με την εξέλιξη της μαγειρικής και της «άνθηση» της γεύσης, παρατηρούμε μια στροφή προς το μοναδικό, προς το εξεζητημένο. Το αλάτι δεν αποτελεί εξαίρεση :

 • Άνθος αλατιού από την Κορέα με χοντρό-τραγανό κόκκο, κατάλληλο για ψητά κρέατα και λαχανικά και μαρινάδες.
 • Ελληνικό ελαφρώς γκρίζο άνθος αλατιού με έντονη γεύση ιδανικό για τα σιγανά μαγειρέματα στην γάστρα, την στάμνα και τον πηλό.
 • ροζ, ήπιο, ελαφρώς γλυκό και μέτριας αλμυρότητας από τις Άνδεις, την Πορτογαλία ή την Ουαλία, ιδανικό για τα λαχανικά και τα γλυκά.

 

 • Trapani, από τη Σικελία ελαφρύ και απαλό ειδικό για τους μύλους του αλατιού, το νερό των ζυμαρικών, τα θαλασσινά και τα λαχανικά.
 • Άνθος αλατιού από το γιαπωνέζικο νησί Ο-σίμα για την γαρνιτούρα, το σούσι και τα λαχανικά.
 • Σε λεπτές νιφάδες από το Maldon της Βρετανίας, καπνιστό ή όχι για το φινίρισμα των φαγητών, τα μπιφτέκια και τα μπράουνις.
 • καφέ-κόκκινο της τερακότας αναμεμειγμένο με  ηφαιστειακή σκόνη αλάτι Alae από τη Χαβάη για ψητά στο γκριλ και μαρινάδες.
 • ροζ άνθος αλατιού των Ιμαλάιων, πλούσιο σε 84 ιχνοστοιχεία, αμόλυντο από τοξικά στοιχεία, χοντρόκοκκο και υπέροχα τραγανό.
 • ροζ πανάρχαιο γλυκό αλάτι (της Ιουρασικής περιόδου) από τη Γιούτα, εξαιρετικά αρωματικό.
 • λεπτόκοκκο αλάτι από τη Νεκρά Θάλασσα, ιδανικό λεπτές μαγειρικές.
 • κέλτικο γκρι αλάτι ελαφρά ξινό, κατάλληλο για φαγητά στο φούρνο και ζύμες.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top