Ανθός αλατιού: το «λουλούδι» της αλυκής
Στα γαλλικά το λένε…fleur de Sel. Σημαίνει (και είναι) στην πραγματικότητα το άνθος του αλατιού (ανθός αλατιού) που συλλέγεται προσεκτικά με τα χέρια από την κορυφή της αλυκής, πριν ακόμα βυθιστεί, ενσωματωθεί και κρυσταλλωθεί με το υπόλοιπο αλάτι της αλυκής.
Ο ανθός αλατιού συλλέγεται σε λίγα μέρη του κόσμου πλένεται με τα χέρια, ξεραίνεται στον ήλιο και τυποποιείται σε μικρές ποσότητες σε διάφορα μέρη του κόσμου, με τα πιο ξακουστά για την ποιότητα τους είδη να προέρχονται από την Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
Ανθός αλατιού: Ξεχωριστή υφή-γεύση
Το αλάτι αυτό διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό υγρασίας διότι δεν έχει υποστεί κάποια χημική ή άλλη επεξεργασία. Έχει φυσικό κάτασπρο χρώμα που δεν έχει υποστεί καμία λεύκανση όπως το κοινό αλάτι, ενώ η ξεχωριστή υφή του είναι που του δίνει αυτήν την ιδιαίτερη κρυσταλλική μορφή, την απαλή του γεύση αλλά και που βοηθά και στο να διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του στοιχεία.
Ο ανθός του αλατιού είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό για αυτό και είναι προτιμότερο να αγοράζουμε και να καταναλώνουμε αυτό το εξαιρετικά αγνό αλάτι σε σύγκριση με το επεξεργασμένο. Διαλύεται πιο γρήγορα από το κοινό αλάτι και για αυτόν τον λόγο είναι καλύτερα να προστίθεται στο φαγητό λίγο πριν αυτό σερβιριστεί. Δεν περιέχει καμία πρόσθετη ουσία και δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα από αυτό, δηλαδή είναι απολύτως φυσικό και αγνό.

Το άνθος του αλατιού περιέχει:
Στο σύνολο του, το άνθος του αλατιού περιέχει 92 μεταλλικά στοιχεία που διαφοροποιούνται ανάλογα με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής από όπου συλλέγεται, σε αντίθεση με το κοινό επεξεργασμένο αλάτι που περιέχει μόνο 2 (το χλώριο και το νάτριο), ενώ είναι ιωδιωμένο από την φύση. Στο κοινό αλάτι, το ιώδιο προστίθεται με χημικό τρόπο.
Μερικά από τα πιο σημαντικά μεταλλικά στοιχεία του άνθους του αλατιού είναι :
Ανθός αλατιού: μερικά σπάνια είδη του άνθους του αλατιού
Στην σημερινή εποχή, με την εξέλιξη της μαγειρικής και της «άνθηση» της γεύσης, παρατηρούμε μια στροφή προς το μοναδικό, προς το εξεζητημένο. Το αλάτι δεν αποτελεί εξαίρεση. Μερικά σπάνια είδη ανθού αλατιού είναι:
- Άνθος αλατιού από την Κορέα με χοντρό-τραγανό κόκκο, κατάλληλο για ψητά κρέατα και λαχανικά και μαρινάδες.
- Ελληνικό, ελαφρώς γκρίζο άνθος αλατιού με έντονη γεύση ιδανικό για τα σιγανά μαγειρέματα στην γάστρα, την στάμνα και τον πηλό.
- ροζ, ήπιο, ελαφρώς γλυκό και μέτριας αλμυρότητας από τις Άνδεις, την Πορτογαλία ή την Ουαλία, ιδανικό για τα λαχανικά και τα γλυκά.
- Trapani, από τη Σικελία ελαφρύ και απαλό ειδικό για τους μύλους του αλατιού, το νερό των ζυμαρικών, τα θαλασσινά και τα λαχανικά.
- Άνθος αλατιού από το γιαπωνέζικο νησί Ο-σίμα για την γαρνιτούρα, το σούσι και τα λαχανικά.
- Σε λεπτές νιφάδες από το Maldon της Βρετανίας, καπνιστό ή όχι για το φινίρισμα των φαγητών, τα μπιφτέκια και τα γλυκά, κυρίως τα μπράουνις.
- καφέ-κόκκινο της τερακότας αναμεμειγμένο με ηφαιστειακή σκόνη αλάτι Alae από τη Χαβάη για ψητά στο γκριλ και μαρινάδες.
- ροζ άνθος αλατιού των Ιμαλαίων, πλούσιο σε 84 ιχνοστοιχεία, αμόλυντο από τοξικά στοιχεία, χοντρόκοκκο και υπέροχα τραγανό.
- ροζ πανάρχαιο γλυκό αλάτι (της Ιουρασικής περιόδου) από τη Γιούτα, εξαιρετικά αρωματικό.
- λεπτόκοκκο αλάτι από τη Νεκρά Θάλασσα, ιδανικό λεπτές μαγειρικές.
- κέλτικο γκρι αλάτι ελαφρά ξινό, κατάλληλο για φαγητά στο φούρνο και ζύμες.
⊗Δοκιμάστε και χρησιμοποιήστε όποιο αλάτι σας αρέσει χωρίς υπερβολές. Το ροζ αλάτι των Ιμαλαίων διατίθεται σε περιορισμένες ποσότητες: να είστε σίγουροι για την προέλευση του γιατί μπορεί να αγοράζετε ροζ χρωματισμένο αλάτι.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).
- Δημήτριος Φουρτουνόπουλος, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων-Διατροφής : «Επιστήμη τροφίμων ΙΙ» (Θεσσαλονίκη 2007).