Νέα άρθρα

Αναιμία και συμπτώματα

Αναιμία και συμπτώματα

Αναιμία και συμπτώματα: Γνωρίζετε ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της αναιμίας στον οργανισμό μας;

Ως αναιμία χαρακτηρίζεται η πτώση της τιμής του αιματοκρίτη ή της αιμοσφαιρίνης του αίματος κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα (με την προϋπόθεση ότι ο όγκος του αίματος παραμένει σταθερός, δεν υπάρχει δηλαδή κανενός είδους αιμορραγία).

Η αναιμία είναι μια συνήθης κατάσταση μείωσης του αιματοκρίτη ή της αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, σχετίζεται με πολλές νοσογόνες καταστάσεις και συχνά είναι δύσκολα αντιληπτή από τον πάσχοντα ακριβώς λόγω των σχετικά συνηθισμένων συμπτωμάτων που παρουσιάζει.

Κάθε ασθενής που δεν παρουσιάζει άλλα διαγνωσμένα προβλήματα υγείας, είναι δυνατόν να παρουσιάσει αναιμία που εξαρτάται τόσο από τον βαθμό σοβαρότητας της, όσο και από την ταχύτητα με την οποία αυτή εγκαθίσταται στον οργανισμό: κάθε ασθενής που πάσχει από αναιμία ανεξάρτητα από την αιτία που την προκαλεί, είναι πιθανόν να παρουσιάσει ποικίλα συμπτώματα και σημεία αναιμίας:

Αναιμία και συμπτώματα: ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πτώσης του αιματοκρίτη ή της αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό μας;

Αναιμία και συμπτώματα

Αναιμία και συμπτώματα

  • Κούραση, εύκολη κόπωση, αδυναμία, χωρίς άλλη διαγνωσμένη αιτιολογία,
  • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες καθώς επίσης και εμβοές αυτιών που εμφανίζονται συχνά και περνούν δύσκολα, χωρίς άλλη διαγνωσμένη αιτιολογία,
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και συχνά κιτρίνισμα των επιπεφυκότων των ματιών καθώς και των παλαμών,
  • Αρρυθμίες, ταχυπαλμίες, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί ή ταχυκαρδία, χωρίς άλλη διαγνωσμένη αιτιολογία,
  • Πόνοι στο στήθος – στηθάγχη, χωρίς άλλη διαγνωσμένη αιτιολογία,
  • Κρύα-παγωμένα άκρα,
  • Συχνές ζαλάδες και ιδιαίτερα ζαλάδες κατά την έγερση καθώς επίσης και ίλιγγος, χωρίς άλλη διαγνωσμένη αιτιολογία,
  • Κράμπες κυρίως στα πόδια καθώς και οιδήματα,
  • Αυπνίες, χωρίς άλλη διαγνωσμένη αιτιολογία.

Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιούμε τακτικά γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος ώστε να διαπιστώνουμε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο εγκατάστασης της αναιμίας στον οργανισμό μας, ενώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το κάθε άτομο δύναται να παρουσιάζει διακυμάνσεις στις τιμές της  αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη από τους υπόλοιπους οργανισμούς και για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο να συγκρίνουμε τις προηγούμενες εξετάσεις στις οποίες έχουμε υποβληθεί κατά καιρούς, ώστε να εκτιμούμε σωστά έναν ενδεχόμενο βαθμό αναιμίας.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).

2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998).

©Το αρχικό γράφημα ανήκει στον depositphotos. Η μετάφραση, η απόδοση και ο εμπλουτισμός στην Ελληνική γλώσσα, ανήκει στο www.diaitologia.gr

2021-09-30

Comments are closed.

Scroll To Top