Νέα άρθρα

Αλάτι και εξάρτηση

Αλάτι και εξάρτηση

Αλάτι και εξάρτηση

 Στην σημερινή εποχή το αλάτι θεωρείται ένα από τα 3 λευκά «κακά» της διατροφής μας. Τα άλλα δύο είναι η ζάχαρη και λευκό αλεύρι.

Το ότι το αλάτι αυξάνει την πίεση μας και μακροπρόθεσμα δημιουργεί υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα πιθανόν το γνωρίζετε. Το ότι οργανισμός μας αναπτύσσει σχέση εξάρτησης με το αλάτι πιθανόν να μην το έχετε ακούσει.

Μία έρευνα του πανεπιστημίου της Μελβούρνης πραγματοποίησε μακροχρόνια πειράματα σε ποντίκια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αλάτι διεγείρει τους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου με την νικοτίνη του τσιγάρου , την ηρωίνη και την κοκαΐνη και άρα δημιουργεί ίδιου τύπου εξάρτηση στον οργανισμό μας.

Με την έρευνα αυτή εξηγείται το γιατί τα άτομα που καταναλώνουν πολύ αλατισμένα φαγητά , δυσκολεύονται πάρα πολύ στο να ελαττώσουν την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, ενώ υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία πριν καν δοκιμάσουν το φαγητό τους , το έχουν ήδη αλατίσει.

Οι ίδιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν τα άτομα αυτά στερηθούν το αλάτι , παρουσιάζουν τις ίδιες σωματικές αντιδράσεις , με το κλασσικό σύνδρομο στέρησης , ώστε να εξυπηρετηθούν οι βασικοί κανόνες επιβίωσης.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

One comment

  1. Pingback: Αλάτι ή νάτριο; Ξέρω να διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων; : Ειδησεις Ελλαδα

Scroll To Top