9 αντι-stress τεχνικές χαλάρωσης. Τι είναι το stress;
Γνωρίζετε ότι υπάρχουν τεχνικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να χειριστούμε το stress που μας διακατέχει; Τι είναι το stress; Ποιες οι διαφορές του από το άγχος;
Το stress και το άγχος δεν είναι 2 ταυτόσημες καταστάσεις. Το άγχος είναι μια χρόνια πάθηση που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις, οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και συχνά απαιτεί φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπισθούν οι δυσλειτουργίες που δημιουργεί στις ζωές των πασχόντων, ενώ παρουσιάζει σημαντική συσχέτιση με συναισθηματικές διαταραχές όπως η κρίση πανικού, οι φοβίες, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή οι διαταραχές εικόνας σώματος, δημιουργώντας συχνά σωματικά συμπτώματα. Το stress συγχέεται με το άγχος αλλά παρουσιάζει σημαντικές διαφορές.
9 αντι-stress τεχνικές χαλάρωσης
Τι είναι το stress;
Το stress αποτελεί απάντηση του οργανισμού μας σε κάποιο έντονο ερέθισμα, κατάσταση ή εμπειρία (για εμάς και όχι για όλους τους ανθρώπους καθολικά), το οποίο μέσω της έκκρισης ανδρεναλίνης στον οργανισμό μας οδηγεί σε υπερδιέγερση, εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το στρεσογόνο ερέθισμα. Όταν το ερέθισμα παραμένει για καιρό στο περιβάλλον μας , τότε το stress επιμένει δημιουργώντας την διαταραχή χρόνιου stress. Σε πολλές περιπτώσεις το χρόνιο stress οδηγεί σε κατάθλιψη σε ενήλικες εφήβους ή παιδιά και για αυτό είναι σημαντική η αντιμετώπιση του με συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης πριν παγειωθεί. Η μείωση του stress συμβάλει αποτελεσματικά στην παράλληλη μείωση του άγχους ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σχεδόν πάντα οι 2 καταστάσεις συνυπάρχουν σε κάποια φάση της ζωής μας.

Τι είναι το stress; 5 βασικές αιτίες γέννεσης του stress. ©Το αρχικό γράφημα ανήκει στον GFK. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση της φωτογραφίας χωρίς το λογότυπο του diaitologia.gr ή του GFK καθώς αυτή αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των συγγραφέων της.
9 αντι-stress τεχνικές χαλάρωσης
Γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορούμε να προβούμε σε συγκεκριμένες τεχνικές, τις τεχνικές χαλάρωσης αντι-stress ώστε να καταφέρουμε να μειώσουμε, να ελέγχουμε κατά κάποιο τρόπο το stress όταν αυτό πυροδοτηθεί ή πιστεύουμε ότι πρόκειται να πυροδοτηθεί. Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να «διαβάζουμε» τον εαυτό μας ώστε να μπορούμε να αναγνωρίζουμε πότε το stress αρχίζει να γίνεται απειλητικό για εμάς και να προβαίνουμε αντίστοιχα στους χειρισμούς μείωσης του.
- Άσκηση: η σωματική άσκηση βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του stress ειδικά αν πραγματοποιείται στην φύση-εξωτερικό χώρο και ιδανικά μαζί με φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα. 1 ώρα δραστηριότητας περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα, αυξάνει ουσίες και συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο (όπως GΑBA, BDNF) βελτιώνοντας την διάθεση.
- Περιποίηση του σώματος: η περιποίηση του σώματος μας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του stress. Ένα ζεστό μπάνιο με άλατα, χαλαρωτικό μασάζ με έλαια αλλά ακόμα και καθημερινές περιποιήσεις με αρώματα ή καλλυντικές ουσίες, βοηθούν σημαντικά.
- Επικοινωνία με άλλους, φίλους, συγγενείς, θεραπευτές ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση, μοίρασμα σκέψεων ή χειρισμός καταστάσεων. Η επικοινωνία με άλλους δεν παρέχει σαφείς τρόπους καθοδήγησης-αντιμετώπισης του stress καθώς αυτό είναι υποκειμενικό και εντελώς προσωπικό θέμα, βοηθά όμως στην ανάπτυξη του αισθήματος του «ανήκειν» ή στην παγίωση της σκέψης του «δεν είμαι μόνος», «δεν χρειάζεται να το περνώ μόνος αυτό».
- Ασκήσεις χαλάρωσης: τεχνικές χαλάρωσης αποτελούν εκτός από τις ασκήσεις διαλογισμού, η ύπνωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με διαπιστευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας, τεχνικές συγκέντρωσης της προσοχής, χαλάρωσης των μυών ή ελέγχου των καρδιακών παλμών.
- Έλεγχος αναπνοής: ο έλεγχος της αναπνοής αποτελεί παλαιά τεχνική αντιμετώπισης του stress, ειδικά όταν το ερέθισμα είναι ξαφνικό ή κλιμακώνεται απότομα. Χρησιμοποιείται συχνά στον τοκετό και σκοπό έχει να αποσπάσει την προσοχή από το στρεσογόνο ερέθισμα.
- Βόλτα-παιχνίδι με κατοικίδιο: οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων είναι αποδεδειγμένο ότι δρουν ψυχοθεραπευτικά, ενδυναμώνουν την αίσθηση της συντροφικότητας αλλά και της παρηγοριάς. Είναι σκόπιμο το παιχνίδι να πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους με καλοκαιρία ώστε να πραγματοποιείται ταυτόχρονα σωματική άσκηση και επαφή με την φύση και τις ομορφιές της.
- Γιόγκα-διαλογισμός-ασκήσεις ενσυνειδητότητας: η ενσυνειδητότητα σχετίζεται με την ανάπτυξη της ικανότητας μας να αποδεχόμαστε αυτό που μας συμβαίνει στο παρόν και να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αντλώντας δυνάμεις από τον εαυτό και το περιβάλλον μας. Χωρίς κριτική ή αρνητική διάθεση, μπορούμε να επικεντρωθούμε σε θετικά σημεία του παρόντος ώστε να αποφύγουμε τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.
- Αγαπημένη μουσική: η μουσική ανακουφίζει από το stress αλλάζοντας την διάθεση άμεσα και αποτελεσματικά.
- Διάβασμα: απασχολεί τον νου και τον μεταφέρει σε καινούριους κόσμους περιπέτειας και γνώσης. Το διάβασμα δεν αποτελεί συνήθεια των πολλών, είναι όμως θαυμάσιος τρόπος περιορισμού του stress και των παρενεργειών του. Τα βιβλία σε χάρτινη μορφή και όχι ηλεκτρονική είναι περισσότερο ευανάγνωστα, εύκολα στον χειρισμό και ολοκληρώνουν καλύτερα την εμπειρία. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται το διάβασμα βιβλίων που σχετίζονται με την ψυχολογία, το άγχος και το stress γιατί μπορεί να αυθυποβάλλουν, να επηρεάσουν ή να δημιουργήσουν καινούρια σωματικά συμπτώματα λόγω της υπέρ-πληροφόρησης που προσφέρουν.
⊗Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι επίμονα συμπτώματα stress ή η ενδεχόμενη επιπλοκή τους με άλλα ψυχοσωματικά ενοχλήματα όπως και η πρόθεση για λήψη φαρμακευτικής αγωγής, χρειάζονται την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ συμβουλή του ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Νευροεπιστημών, Ι. Λογοθέτης, Ι.Μυλωνάς: «ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ», Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 2004).
2.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Β. Χολέβα, Ε. Παρλαπάνη, Β-Π. Μποζίκας, Κ.Φωκάς «εγχειρίδιο κλινικής εκπαίδευσης στην ψυχική υγεία»,UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 2016).
3.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Γεώργιος Στ. Καπρίνης «Κλινική Ψυχιατρική»Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, (Αθήνα, 2011)
©Το αρχικό γράφημα ανήκει στον GFK. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε αναδημοσίευση της φωτογραφίας χωρίς το λογότυπο του diaitologia.gr ή του GFK καθώς αυτή αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία των συγγραφέων της.