7 ιδιότητες της κολοκύθας
Ωριμάζει τους καρπούς της το φθινόπωρο και είναι πολύ ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες και στο υγρό κλίμα. Ο καρπός της είναι ογκώδης,»γεμάτος», σφαιρικός και φτάνει πολλές φορές ακόμα και τα 50 κιλά βάρος, ίσως και περισσότερο. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών, σαλτσών ή πουρέδων, σε διάφορα μαγειρέματα και γκουρμέ συνταγές, μπαίνει σε πίτες γλυκές ή αρμυρές, χρησιμοποιείται όμως και για διακοσμητικούς σκοπούς λόγω της ομορφιάς της. Στις Η.Π.Α., κατασκευάζουν χαρακτηριστικά πρόσωπα ή φανάρια την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων, στις 31 Οκτωβρίου σε ένα έθιμο γνωστό ως Halloween. Ο λόγος; Για την κολοκύθα ή γλυκοκολοκύθα!
Κολοκύθα ή αλλιώς γλυκοκολοκύθα: λαχανικό ή φρούτο;
Η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae, την οικογένεια των κολοκυνθοειδών μαζί με το αγγούρι και το πεπόνι. Το χρώμα της είναι συνηθέστερα πορτοκαλί και κίτρινο, αλλά κάποιες ποικιλίες της μπορεί να έχουν πράσινο, κόκκινο ή και ακόμα λευκό χρώμα. Η κολοκύθα ή αλλιώς γλυκοκολοκύθα θεωρείται φρούτο γιατί περιέχει σπόρους, στην μαγειρική όμως επικράτησε να θεωρείται λαχανικό. Καλλιεργείται τόσο για τη σάρκα της, όσο και για τους σπόρους της, τους γνωστούς μας κολοκυθόσπορους.
7 ιδιότητες της κολοκύθας
Η κολοκύθα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο γιατί είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα αποδίδει λίγες θερμίδες στον οργανισμό:
- Η κολοκύθα αποτελείται από 90% από νερό και για αυτό έχει λίγες θερμίδες: 1 φλιτζάνι βρασμένης κολοκύθας (περίπου 240 γραμμαρίων) μας δίνει περίπου: 50 θερμίδες, 2 gr πρωτεΐνης, 12 gr υδατανθράκων, 3 gr φυτικών ινών, 0.2 gr λιπαρών οξέων.
- Η κολοκύθα αποδίδει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α. 1 φλιτζάνι βρασμένης κολοκύθας (περίπου 240 γραμμαρίων) αποδίδει περίπου το 400% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη Α. Είναι πολύ καλή πηγή και άλλων βιταμινών όπως βιταμίνης C, βιταμίνης E, φυλλικού οξέος, νιασίνης, βιταμίνης Β6 καθώς και παντοθενικού οξέος.
- Η κολοκύθα έχει περισσότερο κάλιο ακόμα και από την μπανάνα: Περιέχει και άλλα μέταλλα όπως το ασβέστιο, τον φώσφορο, σίδηρο και χαλκό.
- Είναι εξαιρετική πηγή των αντιοξειδωτικών ουσιών β-καροτενίων, κρυπτοξανθίνης, η ζεοξανθίνης και η λουτείνης. Διαλέγετε κίτρινες και πορτοκαλί κολοκύθες, γιατί αυτές περιέχουν περισσότερες τέτοιες ουσίες, στις οποίες οφείλεται και το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας.
- Όλα τα μέρη της είναι βρώσιμα: η σάρκα, η φλούδα, τα φύλλα, οι μίσχοι και τα λουλούδια των φυτών της ακόμα και οι σπόροι της, οι γνωστοί μας κολοκυθόσποροι. Μια μέση γλυκοκολοκύθα έχει περίπου 500 σπόρους!
- Τα φύλλα της κολοκύθας έχουν πολλή βιταμίνη C και τα 100 γραμμάρια καλύπτουν έως και το 1/6 της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ενός υγιούς ενήλικα στην βιταμίνη αυτή!
- Οι κολοκυθόσποροι περιέχουν «καλά» λιπαρά οξέα, τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι σπόροι αυτοί αποτελούν μια συμπυκνωμένη πηγή φυτικής πρωτεΐνης και μετάλλων, όπως του ψευδαργύρου.
Απολαύστε την γλυκοκολοκύθα όπως και τα άλλα φρούτα ή λαχανικά στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ανακαλύψτε δεκάδες συνταγές για να την μαγειρέψετε!
Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ
Πηγές:
- https://www.usda.gov/
- Αντωνία Τριχοπούλου: «ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΑΓΗΤΩΝ», 3η έκδοση, εργαστήριο υγιεινής και επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (επιστημονικές εκδόσεις Παρισιανού, Αθήνα.