Νέα άρθρα

6 είδη πονοκεφάλου που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

6 είδη πονοκεφάλου που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Αυτό το επεξηγηματικό γράφημα ανήκει στον freepik. Η μετάφραση, η απόδοση και ο εμπλουτισμός στην Ελληνική γλώσσα, ανήκουν στο www.diaitologia.gr

6 είδη πονοκεφάλου που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Ο πονοκέφαλος ή αλλιώς κεφαλαλγία, δεν είναι πάθηση. Πρόκειται για το πιο συχνό υποκειμενικό νευρολογικό σύμπτωμα, με κλινική σημασία και διαβαθμισμένη σοβαρότητα που εμπλέκεται με πολλές παθήσεις αλλά και με δραστηριότητες της καθημερινότητας και επηρεάζει άμεσα την ζωή των ατόμων οι οποίοι την εμφανίζουν.

6 είδη πονοκεφάλου που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Ορισμένα είδη πονοκεφάλου είναι σπάνια και δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ή τα θεωρούμε αποτελέσματα άλλων παθήσεων: 

  1. Κεφαλαλγία τάσης (tension headache): πρόκειται για την συχνότερη μορφή πονοκεφάλου και είναι συχνότερη στις γυναίκες. Αναφέρεται αλλιώς και ως κεφαλαλγία από μυϊκή τάση, από stres ή ως ψυχογενής κεφαλαλγία. Είναι μέσης ή μικρής έντασης, διαρκεί από λεπτά της ώρας μέχρι 7 ημέρες και κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο συσφικτικός ή πιεστικός της χαρακτήρας. Είναι κατά κανόνα αμφοτερόπλευρη, δεν έχει αύρα και δεν συνοδεύεται από εμετούς. Εάν διαρκεί περισσότερο, τότε θεωρείται χρόνιας μορφής. Το άγχος, η κατάθλιψη, το έντονο στρες, η κατάχρηση των παυσίπονων ή η διαταραχή των μυών που βρίσκονται γύρω από το κρανίο, ευθύνονται για την εμφάνιση της.
  2. Αυτοκτονική ή αλλιώς αθροιστική κεφαλαλγία (cluster headache): Πρόκειται για πονοκέφαλο που παρουσιάζει έντονο-τρομερό πόνο και διαξιφιστικό χαρακτήρα (γίνεται αισθητός σαν τρύπημα από ξίφος), έχει ευτυχώς μικρή διάρκεια και εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά, την ίδια ώρα του 24ώρου. Έχει μικρή διάρκεια, από 15 λεπτά μέχρι και 3 ώρες και είναι μονόπλευρη. Εμφανίζεται γύρω από την περιοχή του κόγχου του ματιού ή στην κροταφική χώρα. Μπορεί να εμφανίζεται συνεχώς για διαστήματα εβδομάδων ή μηνών με μεσοδιαστήματα παύσης μηνών ή ακόμα και ετών. Μερικά άλλα συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι η δακρύρροια, η ρινική συμφόρηση, η ρινόρροια, η παρουσία ιδρώτα στο μέτωπο, οίδημα βλεφάρου ή πτώση βλεφάρου. Ο πόνος είναι τόσο έντονος, που ο ασθενής σε αντίθεση με τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας είναι αδύνατον να ξαπλώσει και για αυτό βηματίζει ανήσυχος πάνω-κάτω.
  3. Ιδιοπαθής κεφαλαλγία λόγω βήχα: πρόκειται για έναν οξύ πόνο που εμφανίζεται στον βήχα, στο φτάρνισμα, στο έντονο γέλιο. Μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί με τον περιορισμό του βήχα, του φταρνίσματος ή του γέλιου. Προκαλεί έντονο πόνο που διαρκεί μερικά λεπτά της ώρας. Θεωρείται σύμπτωμα οργανικής ενδοκράνιας νόσου, συχνά σχετιζόμενης με την διαταραχή κυκλοφορίας του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και απαιτεί έλεγχο με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
6 είδη πονοκεφάλου που δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Οι λοβοί του εγκεφάλου.

  1. Κεφαλαλγία από κρύο ερέθισμα: Πρόκειται για πονοκέφαλο βραχείας διάρκειας, έως τα 30 λεπτά της ώρας που εντοπίζεται στον μέτωπο ή βρεγματικά και είναι αμφοτερόπλευρη. Οφείλεται στα κρύα ερεθίσματα όπως η κατανάλωση κρύων εδεσμάτων και κυρίως παγωτού, κρύου νερού ή στην έκθεση σε πολύ χαμηλή περιβαλλοντική θερμοκρασία ή σε εισπνοή παγωμένου αέρα. Εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς που πάσχουν και από ημικρανίες.
  2. Αυχενογενής κεφαλαλγία: εντοπίζεται συνήθως ινιακά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στην περιοχή πάνω από τον αυχένα και είναι σχετικά σπάνια αφού αφορά περίπου στο 0,5% του συνόλου των πονοκεφάλων. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι χειροτερεύει με τις κινήσεις του αυχένα και συνοδεύεται από πόνο στον αυχένα. Οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ΔΕΝ παίζουν κανένα ρόλο στην αυχενογενή κεφαλαλγία.
  3. Το σύνδρομο της κραταφογναθικής άρθρωσης (σύνδρομο Costen): οφείλεται στην ρευματοειδή αρθρίτιδα ή σε εκφυλιστικές αρθρίτιδες ή σε κακή σύγκλιση της κάτω γνάθου που επιβαρύνουν την κραταφογναθική διάρθρωση. Ο πόνος εντοπίζεται στην άρθρωση και στην κάτω γνάθο, καθώς στο σύστοιχο πλάγιο του προσώπου ή/και στο κεφάλι. Εμφανίζεται κατά την μάσηση κυρίως σκληρών τροφών. Χαρακτηριστικό της βλάβης της άρθρωσης είναι ο έντονος τριγμός κατά το άνοιγμα του στόματος και η ακρόαση ενός ακόμα πιο έντονου «κλακ» που θυμίζει κάταγμα κατά την διάνοιξη του στόματος. 

⊗Το άρθρο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον ειδικό νευρολόγο ο οποίος είναι εξειδικευμένος να θέσει την διάγνωση και να βοηθήσει αποτελεσματικά. Ζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια αν υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Α΄ Ψυχιατρική Κλινική, Β. Χολέβα, Ε. Παρλαπάνη, Β-Π. Μποζίκας, Κ. Φωκάς «Eγχειρίδιο Kλινικής Eκπαίδευσης στην Ψυχική Υγεία»,UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 2004).
  2. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Νευροεπιστημών, Ι. Λογοθέτης, Ι. Μυλωνάς: «ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 2017)
  3. Albert M., Knoefel J. “Clinical Neurology of Aging” (Oxford University Press, 2011)

Comments are closed.

Scroll To Top