Νέα άρθρα

5 φυσικές αντιβηχικές τροφές

 

5 φυσικές αντιβηχικές τροφές

5 φυσικές αντιβηχικές τροφές

5 φυσικές αντιβηχικές τροφές

Γνωρίζετε ποιες τροφές μπορούν να μας ανακουφίσουν από τον ξηρό βήχα;

Ορισμένες καθημερινές τροφές που ήδη έχουμε στο σπίτι ή μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε, έχουν την δυνατότητα να μας βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση του ξηρού βήχα:

5 φυσικές αντιβηχικές τροφές

  1. Μέλι: γνωστό από την αρχαιότητα για τον υπερκορεσμό του σε θρεπτικά συστατικά, το μέλι έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει από τον ξηρό βήχα, αποτελεί θαυμάσιο μαλακτικό των βλεννογόνων και των αμυγδαλών, ενώ περιέχει πληθώρα θρεπτικών ουσιών. Χρησιμοποιείστε το στο τσάι, στο ψωμί σκέτο ή ανακατεμένο με ταχίνι ή βούτυρο και αντικαταστήστε με αυτό άλλες συνθετικές ή χημικές γλυκαντικές ουσίες.

 

  1. Τζίντζερ: πρόκειται για την ρίζα του φυτού πιπερόριζα, η οποία έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική, στην ζαχαροπλαστική, ως καρύκευμα, ως αφέψημα ή τσάι ή ακόμα και ως αποξηραμένος καρπός. Η ελαφρά καυτερή του γεύση προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση από τον πονόλαιμο, ανοίγει την όρεξη και εφοδιάζει τον οργανισμό με απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι μικροβιοκτόνο και έχει σημαντική δράση κατά της ναυτίας, των εμετών και της δυσπεψίας ενώ παρουσιάζει εξαιρετικές καρδιοτονωτικές ιδιότητες.

 

  1. Κουρκουμάς: πρόκειται για την σκόνη από το φυτό curcuma longa (turmeric) και αποτελεί κύριο συστατικό του γνωστού μας μίγματος μπαχαρικών κάρυ. Περιέχει σημαντικές ποσότητες από β-καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει επίσης την ουσία κουρκουμίνη (ή αλλιώς Κουρκούμη) η οποία παρουσιάζει αντιοξειδωτικές ιδιότητες εφάμιλλες με την βιταμίνη C και την βιταμίνη E, ενώ έχει τεκμηριωμένες αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ο κουρκουμάς, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τον πυρετό και τα κρυολογήματα.

 

  1. Ανανάς: κατατάσσεται και αυτός στις 5 φυσικές αντιβηχικές τροφές, γιατί ο φυσικός χυμός του ανανά είναι πλούσιος στην αντιοξειδωτική ουσία βρωμελαΐνη, η οποία παρουσιάζει τεκμηριωμένες αντιφλεγμονώδεις, βλεννολυτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες.

 

  1. Θυμάρι: Πρόκειται για βότανο που είναι εξαιρετικά αντισηπτικό του αναπνευστικού συστήματος και βοηθά στην απόχρεμψη των βλεννών που παράγονται με τον παραγωγικό βήχα ενώ είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος που συνοδεύονται από ξηρό βήχα, καταρροή ή κυνάγχη. Μπορούμε να πίνουμε το εκχύλισμα του θυμαριού ως αφέψημα ή τσάι ή να το χρησιμοποιούμε αυτούσιο στην μαγειρική μας. Δοκιμάστε να προσθέσετε στο αφέψημα του θυμαριού μέλι και κρόκο Κοζάνης.

⊗Υπενθυμίζεται ότι κανένα τρόφιμο, ουσία, αφέψημα ή βότανο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ενδεδειγμένη κατά περίπτωση ιατρική θεραπεία και θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατόπιν ιατρικής συμβουλής, με την ταυτόχρονη χρήση της κοινής λογικής.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

1.Γεωργίου Μανουσάκη : «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ», έκδοση Γεωργίου Μανουσάκη, (2008).

2.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

3.Πατάκας Δημ. «ΕΠΙΤΟΜΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ» UNIVERSITY STUDIO PRESS, 2η έκδοση (Θεσσαλονίκη, 2006)

Comments are closed.

Scroll To Top