Νέα άρθρα

10 αλήθειες που δεν ήξερες για τις βιταμίνες

10 αλήθειες που δεν ήξερες για τις βιταμίνες

10 αλήθειες που δεν ήξερες για τις βιταμίνες

10 αλήθειες που δεν ήξερες για τις βιταμίνες

Τι γνωρίζεις αλήθεια για τις βιταμίνες;

10 αλήθειες  για τις βιταμίνες:

  1. Η λέξη βιτα-μίνες προέρχεται από την λατινική vita= που σημαίνει ζωή + την λέξη αμίνη = που σημαίνει ουσία που περιέχει άζωτο.
  2. Είναι οργανικές ουσίες-ενώσεις που περιέχουν άζωτο στο μόριο τους.
  3. Υπάρχουν σε φυτικά και ζωικά τρόφιμα, σε διαφορετικές όμως ποσότητες στο κάθε τρόφιμο.
  4. Ανευρίσκονται σε μορφή βιταμίνης ή προβιταμίνης, οι οποίες είναι πρόδρομες (πρωταρχικές) μορφές βιταμινών που μετατρέπονται στην συνέχεια σε βιταμίνες με την επίδραση ενζύμων, συνενζύμων ή ειδικών συνθηκών.
  5. Οι βιταμίνες, ΔΕΝ συντίθενται στον οργανισμό και για αυτό πρέπει να τις λαμβάνει από τις τροφές σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση.
  6. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες βιταμίνες που συντίθενται σε πολύ μικρές ποσότητες, όπως η βιταμίνη Κ2, το φυλλικό οξύ, η Βιταμίνη Β2, η βιοτίνη και η βιταμίνη Β12, οι οποίες παράγονται από μικροοργανισμούς στο έντερο καθώς και η βιταμίνη D, η οποία με την επίδραση του ήλιου παράγεται κάτω από το δέρμα.
  7. ΔΕΝ έχουν θερμίδες και ΔΕΝ αυξάνουν την όρεξη.
  8. Αποτελούν συστατικά διάφορων ΕΝΖΥΜΩΝ και ΣΥΝΕΝΖΥΜΩΝ και παίζουν τον ρόλο του καταλύτη σε πολλές αντιδράσεις στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ, ρυθμίζοντας διάφορες αντιδράσεις του μεταβολισμού όπως αντιδράσεις για: την ανάπτυξη του οργανισμού, την λειτουργία της αναπαραγωγής, την καλή λειτουργία και την ομοιόσταση του οργανισμού γενικότερα. Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις στον οργανισμό, ούτε περισσότερες ούτε και λιγότερες.
  9. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες χημικές ουσίες που προσβάλλονται ευκολά από το φως, το pH του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκονται, την υψηλή θερμοκρασία και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.
  10. Οι βιταμίνες διακρίνονται σε λιποδιαλυτές, οι οποίες διαλύονται σε λίπη και έλαια και σε υδατοδιαλυτές, οι οποίες είναι διαλυτές στο νερό. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορούν να αποθηκευτούν στον οργανισμό ενώ οι υδατοδιαλυτές όχι, γιατί απεκκρίνονται με τα ούρα και κόπρανα

Τι προκαλεί η διαταραχή της πρόσληψης των βιταμινών;

  • Αβιταμίνωση = μια βιταμίνη είναι σε έλλειψη.
  • Υποβιταμίνωση = μια βιταμίνη βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες στον οργανισμό από τις απαιτούμενες, αλλά όχι σε έλλειψη.
  • Υπερβιταμίνωση = μια βιταμίνη είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες στον οργανισμό από τις από απαιτούμενες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερβιταμίνωση έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό.

Και οι 3 καταστάσεις έχουν τα ίδια αποτελέσματα: η αβιταμίνωση, η υποβιταμίνωση και η υπερβιταμίνωση, σταματούν τις ειδικές μεταβολικές εργασίες στις οποίες συμμετέχουν και μπορεί να αλλάξουν την μεταβολική ισορροπία στον οργανισμό. Λόγω αυτής της αλλαγής, μπορεί να προκληθούν ασθένειες ή παθολογικές καταστάσεις.

Η αβιταμίνωση και υποβιταμίνωση οφείλονται σε:

  • Ανεπάρκεια βιταμινών λόγω περιορισμού της τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα ή περιορισμού της ποικιλίας των τροφίμων επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Ανεπάρκεια βιταμινών λόγω αδρανοποίησης ή καταστροφής τους κατά την προετοιμασία των γευμάτων.
  • Κακή αξιοποίηση των βιταμινών λόγω έλλειψης της ικανότητας απορρόφησης από τον οργανισμό (π.χ λόγω ασθένειας οργάνων όπως του ήπατος).
  • Κακή αξιοποίηση των βιταμινών λόγω καταστροφής ή αδρανοποίησης τους κατά την διαδικασία της πέψης από βακτήρια ή από την παρουσία αντιθρεπτικών ουσιών (π.χ φυτικό οξύ στην φυτική ίνα).

⊗Η λήψη διατροφικών σκευασμάτων πρέπει να γίνεται με προσοχή. Μην υπερβάλλετε στην λήψη βιταμινών. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή.

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

About The Author

Νεστορή Βασιλική, 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Πηγές:

  1. Ε. Τζουβάρα – Καραγιάννη : «Σύσταση, χημική ανάλυση και προδιαγραφές βασικών τροφίμων», Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, (Ιωάννινα 2000).
  2. Worthington-Roberts, B.-Williams Rodwell S.: «Nutrition Through the Life Cycle», 3th Edition.

Comments are closed.

Scroll To Top