Νέα άρθρα

Διατροφή και δυσκοιλιότητα: ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Διατροφή και δυσκοιλιότητα

Διατροφή και δυσκοιλιότητα : Ένα τυπικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής ενός ατόμου που παρουσιάζει διαγνωσμένη δυσκοιλιότητα, θα μπορούσε να σχεδιαστεί με βάση τις ακόλουθες συστάσεις:

Διατροφή και δυσκοιλιότητα

  • ΤΡΩΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 3 ΜΕΤΡΙΑ ΓΕΥΜΑΤΑ (πρωί-μεσημέρι-βράδυ) ΚΑΙ 2-3 ΜΙΚΡΑ ΣΝΑΚ. Το λίγο φαγητό δεν βοηθά στον σχηματισμό των κοπράνων.
  • ΤΟ ΨΩΜΙ, ΤΟ ΡΥΖΙ, ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ, ΤΟ ΑΜΥΛΟ προκαλούν δυσκοιλιότητα. ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ: (περίπου 1-2 φέτες ψωμί σε κάθε γεύμα, 1 μερίδα (5-6 κουταλιές της σούπας γεμάτες) ρύζι ή κριθαράκι ή πλιγούρι ή κους κους ή φαγόπυρο ή κινόα ή κοφτό μακαρονάκι  στο μεσημεριανό ή το βραδινό μαζί με το κρέας ή το ψάρι).
  • ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΤΟ  ΨΩΜΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΚΗΣ-ΣΙΚΑΛΕΩΣ-ΠΟΛΥΣΠΟΡΟ. Το λευκό ψωμί και το ψωμί με καλαμποκίσιο αλεύρι έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γι αυτό δεν πρέπει να προτιμώνται.
  • Τα ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (κορν φλεικς, κουάκερ, βρώμη καθώς και οι μπάρες δημητριακών) ΠΡΕΠΕΙ να εντάσσονται σταδιακά στην διατροφή μας (25γρ/ημέρα) γιατί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν το έντερο.
  • ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ πρέπει να εντάσσονται στην διατροφή μας 1-2 φορές την εβδομάδα διότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βοηθούν πολύ.
  • ΤΑ ΛΑΔΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ (αρακάς, γεμιστά, κολοκύθια γεμιστά, μπριάμ, τουρλού κ.τ.λ) βοηθούν πολύ και τα τρώμε 2-3 φορές την εβδομάδα ομοίως και το σπανάκι, το πράσο, τις μπάμιες, την μελιτζάνα, τα φασολάκια και τα σπαράγγια, ενώ πολύ αποτελεσματικά είναι και τα κουκιά και τα βραστά χόρτα.
  • Τρώμε πολλές ΣΑΛΑΤΕΣ εποχής (μεσημέρι-βράδυ) γιατί εκτός του ότι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού που βοηθά στον σχηματισμό των κοπράνων.
  • ΨΑΡΙ ΨΗΤΟ 1-2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (καλύτερα με αρκετό λίπος γιατί είναι πλούσιο σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, δηλαδή σκουμπριά, τσιπούρες, τόνο, σολομό, μπακαλιάρο αλλά και μικρά ψάρια καλύτερα και αυτά ψητά). Πολύ θρεπτικός είναι ο ζωμός του ψαριού, δηλαδή η ψαρόσουπα που περιέχει λαχανικά και πολύ νερό.
  • ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ (καλύτερα φρούτα εποχής ή 1 μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκάλι φρέσκο). Το καρπούζι, το πεπόνι, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια περιέχουν μεγάλο ποσοστό νερού και είναι πολύ καλό να συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας. Όλα τα φρούτα καλό είναι να καταναλώνονται κρύα και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΛΟΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥΣ ή μπορούν να γίνουν πολτός (μίξερ). Οι μπανάνες και τα μήλα καλό είναι να αποφεύγονται.
  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ (γάλα πλήρες -ελαφρύ, ξινόγαλα, κεφίρ, αρριάνι, γάλα κατσικίσιο.) Το κασέρι, το γιαούρτι ή το τυρί μπορούν να καταναλωθούν σε λογικές ποσότητες (30 γρ τυρί την ημέρα ή 2 φέτες κασέρι την ημέρα ή 1-2 κεσεδάκια γιαούρτι την ημέρα).
  • ΤΑ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ αυτά που έχουν προβιοτική και πρέβιοτικη καλλιέργεια μυκήτων-θρεπτικών συστατικών και το αναγράφουν σαφώς στην συσκευασία τους, μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και ενδεχομένως βοηθούν στην αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου. Για τον λόγο αυτό προτιμούμε το γιαούρτι με φυσική καλλιέργεια, την πέτσα.
  • ΤΡΩΜΕ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ (χωριστά ή μαζί με τα γεύματα) βραστές ή ωμές, να είναι πολύ καλά πλυμένες, χωρίς πολύ αλάτι, με αρκετό λάδι (αν δεν έχουμε πρόβλημα βάρους). Το κουνουπίδι, το πράσο, το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι βοηθούν πολύ.
  • ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΗ (ένα γλυκό 2-3 φορές την εβδομάδα).Τα γλυκά με γάλα-γιαούρτι και φρούτα-ξερά φρούτα βοηθούν στην δυσκοιλιότητα σε σχέση με γλυκά που έχουν πολύ αλεύρι-ζυμάρι. Πολύ καλό είναι και το μέλι και μπορούμε να αντικαθιστούμε την ζάχαρη με αυτό.
  • Διατροφή και δυσκοιλιότητα :  Το κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως υδατάνθρακες, άφθονες βιταμίνες, ηλεκτρολύτες, νερό και υγρά.
  • ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΝΕΡΟ έως και 2 λίτρα την ημέρα. Ο καφές φαίνεται να βοηθά και καλό είναι να συνδυάζεται με κατανάλωση νερού.
  • ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ώστε να ενισχύεται η μυϊκή δύναμη και ο περισταλτισμός του εντέρου.
  • Η συμπληρωματική χορήγηση καθαρτικών-υπακτικών γίνεται με προσοχή, όταν τα υπόλοιπα αποτυγχάνουν και κατόπιν συνεννοήσεως με τον γιατρό.

 

ΠΗΓΕΣ :

1.Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιατρικής, Τομέας Παθολογίας : «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ», UNIVERSITY STUDIO PRESS, (Θεσσαλονίκη, 1998)

  1. Κατριού Δ. – Κρεμενόπουλος Γ. – Παντελιάδης Χ. «Παιδιατρική», Δ.Ε.Π, Τομέας Υγείας Παιδιού, Ιατρική σχολή Α.Π.Θ, (Θεσσαλονίκη 1997).
  2. Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007)

    Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

    Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Comments are closed.

Scroll To Top